Skal I ud på en længere biltur med børn, kan det være en god idé at forberede sig en smule. Små ben og hoveder, som er vant til at være aktive dagen igennem i børnehaven og de mindre klasser kan nemlig have svært ved at sidde stille på en lang køretur.

Hvis køreturen skal blive så hyggelig som mulig, og ikke-stressende for de voksne, kan det derfor godt betale sig at lægge lidt energi i at have børnene aktiverede undervejs og forebygge diverse konflikter inden de opstår.

Hav vand og snacks med

Der går som regel ikke særlig lang tid fra køreturen er påbegyndt, til det første “jeg er tørstig” melder sig. Det kan I lige så godt forberede jer på inden turen ved at have pakket vandflaskerne ned.

Pas på med sukkerholdige drikkevarer. Det anses ganske vist som en myte, at sukker gør børn hyperaktive – men der hersker ingen tvivl om, at sukker tilfører kroppen en vis mængde energi. Noget der ikke er nødvendigt med flere timer foran sig, hvor man ikke får sig rørt.

Børn drikker som regel også mere end tørsten reelt dikterer, når noget smager godt. Det øger tissetrangen.

Hav også lette snacks parat til den værste sult, men undgå ting, der kan sætte sig fast i børnenes hals i forbindelse med en hård opbremsning – som æbler, gulerødder og lignende faste, hårde fødevarer.

Undgå også for meget slik. Det bliver man nemt en smule utilpas af, hvis man får for meget – og det kan lede til, børnene bliver irritable eller decideret får det dårligt.

Gode snacks i bilen er små kiks, der kan være i munden på én gang, så mængden af krummer begrænses eller mindre stykker udskåret frugt og grønt.

Husk underholdningen

Det er oplagt at tage en iPad eller en mobiltelefon med, som børnene kan se film på. Vær dog opmærksom på eventuel kørsel i udlandet, hvor omkostningerne til brug af 4G-netværk kan være meget høje. Skal I til udlandet, er det derfor en god idé at downloade film til iPad’en inden køreturen.

Har jeres børn tendens til køresyge, kan det forstærke fornemmelsen af ubehag, hvis øjnene er fæstnet på en skærm. Her kan lydbøger være et alternativ. Barnet kan således få læst en god historie op, mens det stadig har mulighed for at holde øjnene på vejen og dermed forebygge køresyge.

Det er også en god idé at medbringe lidt legetøj. Her er Lego eller små rejsespil garanti for hygge på bagsædet. Bøger er også gode. Både til selvlæsning og højtlæsning.

Forebyg konflikter

Søskende skændes engang imellem – og er man spændt fast på bagsædet i flere timer, kan lunten være kortere end normalt. Børn der er trætte, keder sig og ikke kan udfolde sig fysisk har det nemlig med at blive irritable.

Skænderier på bagsædet er irriterende for både børn og voksne, men de kan i et vist omfang forebygges.

Kan du mærke det trækker op til et skænderi mellem børnene?

  • Hold en kørepause hvor børnene får strukket benene og lidt fred fra hinanden.
  • Byt plads med et af børnene hvis muligt, så der kommer en voksen om på bagsædet og et barn på forsædet.
  • Sørg for børnene har plads nok. Det er ikke rart at sidde som sild i en tønde.

Få flere gode tips til ferien med børn her.