Den fuldendte huskeliste til bilferien

Familie på vej på bilferie

Er du så småt ved at gå i gang med planlægningen af din kommende bilferie? Så kan du med fordel læse denne huskeliste, der har til formål at gøre enhver bilist klar til en bilferie i Danmark såvel som i udlandet.

Det er i princippet ganske enkelt at tage på en bilferie, men uden de rette forberedelser kan man snildt ende med at rende ind i et bump eller to undervejs.

Sørg for at få tjekket op på huskelistens forskellige punkter og undgå unødvendige komplikationer på din vej.

Tjek bilen for skader og mangler

Hvis du drager af sted i din egen bil, kan det kun anbefales, at du sørger for at tjekke bilen for skader og mangler inden afgang. I første omgang kan du ganske hurtigt selv foretage et hurtigt tjek, hvorefter du kan arrangere en aftale med eksempelvis dit lokale autoværksted.

Det er i sidste ende umådelig vigtigt, at der er styr på bilens udstyr og tilstand, så du ikke lige pludselig render ind i tekniske problemer undervejs.

I første omgang er det naturligvis særligt essentielt, at bilens motor, bremser og dæk bliver gennemgået for fejl eller mangler. Endvidere kan du desuden rådes til at investere i diverse former for udstyr, såsom en advarselstrekant, en reservedunk med olie og en førstehjælpstaske, hvis du ikke allerede har udstyret bilen med disse i forvejen.

Med sådanne forberedelser kan du drage af sted med god samvittighed og vide dig sikker på, at du er forberedt på enhver tænkelig situation – og samtidigt nedsætter du risikoen for at opnå motorsvigt eller lignende på turen.

Få styr på alt det tekniske inden afgang

Når man skal ud og rejse, er det selvfølgelig altid vigtigt at have styr på diverse former for formalia. Dette gør sig dog blot gældende i endnu højere grad, når det kommer til bilferier. Ved at rejse med bil, kommer du nemlig som oftest til at krydse flere landegrænser og områder, end du eksempelvis ville gøre på en charterferie.

Således har det en enorm betydning, om du husker at få pakket alle de fornødne rejsepapirer og lignede eller ej. Sørg først og fremmest for at få disse nødvendige ting med:

  • Pas
  • Kørekort
  • Registreringsattest
  • Sygesikringsbevis (i Europa anvendes det blå)
  • Diverse rejsedokumenter (billetter mv.)
  • Valuta til dine specifikke rejsedestinationer

Jo bedre forberedt du er med hensyn til det tekniske inden afgang, jo mere mulighed vil du få for at slappe af under rejsen.

Læg en vejledende rute på forhånd

Én af de store fordele ved at tage på en bilferie fremfor diverse alternative former for rejser er, at man har en enorm fleksibilitet. Dette betyder imidlertid ikke, at det er en god idé at tage af sted uden en vejledende rute.

Uanset om du har tanker om at køre rundt i Jylland eller ned igennem Europa, vil du nemlig hurtigt få brug for mere end blot din naturlige stedsans og en kortbog. Sørg derfor for at få lavet en rute på forhånd, som du umiddelbart regner med at følge.

Dette vil sidste ende spare dig en masse tid og besvær på turen, da det ganske enkelt er en hel del nemmere at lave sådan en rute derhjemme fra. Når du sidder ved førersædet i en varm bil og prøver at finde ud af, hvilken afkørsel du skal vælge, nytter det immervæk ikke noget at være fuldkommen på bar bund.

Selvom du har lagt en vejledende rute, kan du jo altid vælge at udforske andre veje, ruter og områder. I så fald vil du bare altid have noget at falde tilbage på, som du ikke lige pludselig skal regne dig frem til.

I dette tilfælde kan du benytte navigationen i din smartphone eller anskaffe dig en rigtig GPS inden turen.

Sæt dig ind i de specifikke regelsæt for diverse lande

Hvis du vil slippe for at rende ind i uønskede komplikationer og potentielle bøder, bør du med garanti bruge lidt krudt på at lære de specifikke regelsæt for dine rejselande at kende.

Der er for eksempel langt fra alle steder, at du kan forvente at køre gratis på motorvejene – og du skal i disse tilfælde som oftest investere i et specifikt mærkat.

Ligeledes er det naturligvis væsentligt at kende til fartgrænserne i de lande, som du agter at besøge. Man kan nemt komme til at forveksle de lokale fartgrænser med de danske, men ned igennem Europa varierer reglerne ganske markant.

Glem ikke at anskaffe dig de fornødne forsikringer

Når du skal ud og rejse, skal du naturligvis først og fremmest have en rejseforsikring. Ellers kan det hurtigt gå hen og blive en dyr affære, hvis uheldet skulle være ude og du i værste tilfælde har behov for akut hjemtransport til Danmark.

I forbindelse med en bilferie er det dog selvfølgelig ikke kun dig selv, som skal være udførlig forsikret. Du skal naturligvis også sørge for, at du har de rette bilforsikringer på plads. Ellers vil du næppe komme til at kunne slappe særligt meget af på rejsen.

I relation til dette er det også værd at nævne, at du også bør medbringe det røde og grønne kort, for at dokumentere de fornødne forsikringer som knytter sig til disse.

Spar brændstof og penge med den rette oppakning

Det er en god huskeregel at have for øje, at du kan spare brændstof og dermed penge ved ikke at overproppe bilen med bagage. Det er naturligvis vigtigt, at du får alle de fornødne ting med, men prøv gerne at pakke så let som muligt, hvis du ønsker at spare penge undervejs.

For eksempel er tagboksen ofte den store synder, da den ikke blot er med til at gøre oppakningen tungere, men samtidigt også forøger køretøjets vindmodstand, hvilket får behovet for brændstof til at stige.

Oplagte ting til pakkelisten

Foruden den normale pakkeliste til enhver form for rejse, kan du med fordel tilføje et par yderligere essentielle ting til tjeklisten i forbindelse med en bilferie.

Det er nemlig en glimrende idé at have masser af underholdning med til turen, da man immervæk kommer til at spendere en hel masse timer på at køre, alt afhængig af hvordan ruten kommer til at se ud.

Sørg derfor for at få pakket eksempelvis spil og bøger med, lige såvel som det er en god idé at fylde din smartphone op med lydbøger og musik og forberede små lege til de lange køreture.

I den forbindelse er det smart at du kan oplade din smartphone i bilen. Det kan du f.eks. gøre med en powerbank.

Det er desuden belejligt at pakke lidt service med, så du ikke altid skal følge dig nødsaget til at spise på restauranter eller købe færdiglavet mad på dyre tankstationer. I stedet for kan du nemt købe lidt brød, smørelse og pålæg i et supermarked og lave din egen frokost billigt. Tilsvarende kan du med fordel pakke frokost til den første feriedag hjemmefra – tag i denne forbindelse gerne en køleboks med, da du nemt kan få brug for denne igen og igen.

Forslag til børnefamiliens bagage

Hvis du rejser med hele familien, er det i endnu højere grad nødvendigt at sikre gode muligheder for at underholde sig selv undervejs. Her er spil og film særligt oplagte at medbringe, da man altid kan få en masse timer til at gå med en god leg, et godt spil eller en underholdende film. Sørg for at ungernes telefoner og tablets kan blive opladet på turen. Det kan være en fordel at medbringe en eller flere powerbanks.

Det er ligeledes en god idé at medbringe en fodbold eller lignende, så børnene kan få brugt noget krudt, når i holder pauser på diverse rastepladser undervejs. Som barn bliver man trods alt først og fremmest træt og utålmodig, hvis man ikke får mulighed for at lave noget aktivt og bevæge sig.

Endeligt er det vigtigt ikke blot at overlade børnene til sig selv hele tiden. Såfremt der er tale om mindre børn, kan du immervæk ikke forvente, at de kan underholde sig selv på hele køreturen. Tag i stedet for selv del i legene og gør det underholdende for børnene at være med på bagsædet.

Husk at passe på din krop og dit helbred undervejs

Man kan hurtigt komme til at glemme sin krop og sit velvære, mens man er ude og rejse. Særligt hvis man er chauffør og blot ønsker at få lagt nogle kilometer bag sig hurtigst muligt.

Det tager dog utvivlsomt hårdt på specielt ryggen, når man sidder ned i den samme stilling i mange timer ad gangen. Derfor bør du med sikkerhed sørge for at holde tilstrækkeligt med pauser undervejs. Her er det værd at bide mærke i, at du ikke bør anvende pauserne til at sidde ned på en rasteplads.

Tværtimod gælder det jo netop om at komme ud og få bevæget bentøjet og strækket kroppen ud. På den måde sikrer du dig mod unødvendige gener og samtidigt modarbejder du risikoen for eksempelvis blodpropper, som kan opstå i forbindelse med for mange stillesiddende timer i træk.

Tilsvarende er det altid en god idé at deles om rollen som chauffør, hvis én eller flere af dine medrejsende har kørekort. Det gælder om at være frisk og veloplagt til at køre bil, og det kan til tider være svært at bevare fokusset, hvis man kører fra morgen til aften.