Skal du have din cykel med på bilferien for første gang, får du her en række gode råd, så du er sikker på at overholde alle regler. Dermed risikerer du ikke ubehagelige overraskelser i form af bøder i det pågældende ferieland.

Samtidig passer du også godt på dig selv og din cykel.

Sørg for at cyklen er lovlig

Der findes en række færdselslovsmæssige krav til cyklens stand herhjemme. De fleste af disse krav gælder også i andre lande.

Som minimum bør din cykel overholde følgende for at følge dansk lovgivning:

  • Godkendte cykellygter for og bag, når sigtbarheden er dårlig
  • En rød refleks bagpå og en hvid refleks foran
  • Mindst en gul refleks på hvert hjul
  • Pedalreflekser
  • Funktionelle bremser for og bag
  • Håndbremse til forhjulet
  • Ringeklokke

Derudover skal cyklen være i generel forsvarlig stand. Send eventuelt din cykel til cykelhandleren til en omgang service, inden ferien går i gang.

Tjek lovgivningen for færdsel på cykel

I nogle lande er det lovpligtigt at bære cykelhjelm samt gøre sig ekstra synlig – for eksempel i form af en trafikvest.

Det er naturligvis altid en god idé at bære begge dele, også når du cykler herhjemme. Du bliver dermed mere synlig og er bedre beskyttet, hvis du skulle vælte på cyklen eller blive påkørt. I nogle lande risikerer du dog en bøde, hvis du ikke overholder lovgivningen.

Undersøg derfor reglerne i det pågældende land, inden du kører på bilferie.

Er du ikke vant til at køre med cykelhjelm og bryder du dig ikke om det, kan du overveje en såkaldt airbag cykelhjelm, som du kan læse mere om her.

Undersøg om du har alle relevante forsikringer

Når man har sin cykel med på bilferie, betyder det som regel også at man på selve ferien bevæger sig ud i trafikken. Undersøg derfor om din rejseforsikring også dækker ved færdsel på cykel og sørg for, du er tilstrækkeligt dækket i tilfælde af ulykker.

Sørg også for at selve cyklen er dækket forsikringsmæssigt. Cykeltyverier er ikke ualmindelige i udlandet og særligt ikke, hvis cyklen er i den højere ende prismæssigt.

Har du en dyr cykel er det derfor en god idé at tjekke, hvor stort et maksimumsbeløb forsikringen dækker, hvis din cykel bliver stjålet. Mange indboforsikringer dækker i øvrigt udelukkende ved ophold i Danmark og kun op til et vist beløb. Måske har du derfor brug for en tillægsforsikring.

Husk i øvrigt altid at låse din cykel. Ellers dækker en eventuelt forsikring som regel alligevel ikke.