Bilferier er fantastiske. Her bliver transporten en del af den samlede ferie og en kør-selv-ferie byder derfor på en masse spændende oplevelser.

Inden I skal afsted, er det dog en god idé at forberede både oppakningen og bilen til den forestående rejse. Så slipper I for ubehagelige overraskelser undervejs og kan dermed nøjes med de gode.

Særligt i vinterhalvåret, hvor mange kør-selv-ferier går til forskellige skidestinationer i både Skandinavien og Sydeuropa, er det en god idé at køre velforberedt på skiferie.

Sørg for bilen er i forsvarlig stand

Sikkerheden er alfa og omega, når I skal på kør-selv-ferie. I har mange kilometer foran jer og dermed også mange potentielle risikosituationer i vente: Kø, opbremsninger, glat føre og ikke mindste andre bilisters uforudsigelighed.

Det siger derfor sig selv, at bilens bremser, airbags og andre sikkerhedsforanstaltninger skal være i perfekt stand. Har bilen ikke monteret vinterdæk, bør I få dette ordnet. Helårsdæk vil sjældent være tilstrækkeligt ved kraftigt snefald.

Husk snekæder

I de fleste snedækkede lande er det lovpligtigt, at man har godkendt snekæder med i bilen. Det er i øvrigt også en fordel:  Hvis der er store mængder sne i alper eller fjelde, kan køreturen nemlig blive en stor udfordring for de fleste personbiler. Skulle bilen komme til at sidde uhjælpeligt fast i sneen, er snekæder nemlig ofte den eneste vej tilbage på sporet.

Oftest er det tilstrækkeligt med snekæder på de to hjul, der trækker bilen, men har bilen firhjulstræk er det nødvendigt med to sæt.

Øv dig i at montere snekæderne hjemmefra. Så ved du hvordan man gør, når det bliver aktuelt. Du risikerer nemlig at stå i lav sigtbarhed og tusmørke og skulle montere kæderne. Og så er gode råd dyre, hvis du aldrig har forsøgt dig med øvelsen før.

De fleste snekæder tager kun omkring 10 minutter at montere og jo bedre du bliver til det, jo hurtigere går det.

Beskyt din undervogn

Hvis din bil ikke allerede har fået en undervognsbehandling, er tiden lige inden en kør-selv-skiferie et oplagt tidspunkt at ordne det på.

Fugten fra sne og anden nedbør i kombination med vejsalt, kan nemlig være hårdt ved din undervogn. Når ilt og vand reagerer med bilens metal, opstår der på sigt rust – og de mange kilometer vej med vintervejr forude, kan påvirke din bil ligeså meget som en hel dansk vinter kan gøre det herhjemme.

En professionel udført undervognsbehandling holder i flere år. Det er således ikke noget, du behøver spekulere over hver vinter. Hos Fyns Undervogsncenter kan du få en undervognsbehandling der beskytter i 4 år. Læs mere her.

Gå børnenes autostole efter i sømmene

Tjek børnenes autostole efter for defekter og svagheder. Gamle autostole kan være svækkede i konstruktionen, så undersøg om plastet er blevet skørt og om eventuelt flamingo stadig er intakt.

Når du har spændt børnene fast og I er klar til afgang, så tjek også selve fastspændingen. Selerne bør sidde såt tæt til børnenes overkrop, at de ikke kan bevæge sig fremad. Det svarer til, at du med en lille smule besvær kan liste en håndflade ind mellem selerne og barnet.

Husk desuden at børnene ikke bør have tykt overtøj på i autostolen, når de spændes fast. Luften i overtøjet vil nemlig blive presset ud ved hårde opbremsninger og selerne vil derfor komme til at sidde for løst på barnet. Dermed yder de ikke længere tilstrækkelig beskyttelse.

Husk førstehjælpsudstyret

Det er altid vigtigt at have sit førstehjælpsudstyr i bilen i orden, men med en lang køretur foran sig, er det vigtigere end nogensinde før.

Husk derfor trafikveste til alle passagerer i bilen samt en førstehjælpskasse. Sørg også for at have varme tæpper med til alle, i tilfælde af at I må vente flere timer i bilen i frostvejr.