At få skiftet sine bildæk er noget alle danske bilejere skal have gjort omkring hvert halve år. Når vi går fra sommer til vinter og tilbage til sommer igen, er der store forskelle i vejrforholdene og dermed også i de forhold vi møder ude på vejene.

Sommerdæk har fint dækmønster som er uegnet i sne og sjap

Sommerdæk kan klare de fleste forhold og underlag, men når når vi nærmer også vinteren og temperaturene nærmer sig frysepunktet, begynder de at komme til kort. Dine sommerdæk har simpelthen ikke nok dækmønster til at kunne få tilstrækkeligt greb i asfalten, og har du ikke tilstrækkelig greb i asfalten, har du ikke tilstrækkelig kontrol over dit køretøj. Derfor er det ultra vigtigt at du får skiftet over til vinterdæk i tide inden det bliver kritisk. De har nemlig øget dækmønster, som gør dit køretøj i stand til at få fat i asfalten selv under svære forhold som frost og snevejr.

Du kan sagtens selv skifte dæk på din bil

På den anden side er det også vigtigt at få skiftet tilbage til sommerdæk igen når vinteren er ved at være ovre. Vinterdækkenes større mønster hjælper dig under svære forhold, men når de svære forhold forsvinder vil mønsteret hurtigt gøre det samme, hvis du ikke får sommerdækkene på. Det er altså ekstremt vigtigt at du har de korrekte dæk på din bil på alle tidspunkter. Det kan løses af en mekaniker, men det kan både være en dyr og en smule upraktisk løsning. Især taget i betragtning af at det er en opgave du sagtens kan løse derhjemme. Det kræver blot en donkraft (til at få løftet bilen), værktøj – herunder en momentnøgle, og så selvfølgelig et sæt dæk.

En momentnøgle er det vigtigste værktøj ved dækskifte

Når du skifter dine bildæk eller cykeldæk bør du dog altid anvende en momentnøgle. En almindelig hjulnøgle kan være ok til at løse nødsituationer, men med en momentnøgle er du altid sikret et stykke arbejde der er løst ordentligt. Den giver dig nemlig mulighed for at forudindstille den til det ønskede moment (hvor meget boltene skal strammes). Du følger blot instruktionsbogens anvisninger, indstiller nøglens moment, og så begynder du ellers bare at spænde boltene som du ville gøre med en almindelig hjulnøgle. På et tidspunkt vil din momentnøgle så give en lille kliklyd, som indikerer at du nu har nået det ønskede moment. På den måde er du sikret at alle dine dæk er spændt både 100% korrekt og 100% ens, og du kan dermed trygt rulle ud på vejene igen (forudsat at dæktrykkene også er i orden).

De bedste momentnøgler på markedet kommer uden tvivl fra tyske Stahlwille. Hos dem er du garanteret at finde lige nøjagtig den momentnøgle du skal bruge i den absolut højeste kvalitet.

Der findes også momentnøgler i billigere kvaliteter som sagtens kan løse opgaven med at tilspænde fælge – du bør dog undgå de helt billige.

Køb en momentnøgle i dag, så kan du spar penge på dækskifte ved at gøre det selv – uden at gå på kompromis med kvalitet og sikkerhed.